
Pilates yöntemi hakkında, Joseph Pilates’in kendisi dışında yazılmış ilk kitap, 1980’de “The Pilates Method of Physical and Mental Conditioning” (Eisen & Friedman) yayımlanır. Bu kitapta Pilates yönteminin 6 ilkesi ilk kez formüle edilir.
Bu altı prensip konsantrasyon, kontrol, merkezlenme, nefes, kesinlik /düzgünlük, ritim /akıcılık olarak belirlenir.
Konsantrasyon
Konsantrasyon, yaptığınız bir şey hakkında dikkatlice düşünme yeteneği veya tüm dikkatinizi bir şeye verme süreci olarak tanımlanır.
Konsantrasyon, kaliteli ve doğru hareketler elde etmek için gerekli odaktır. Hem belirli bir bölgenin konumlandırılmasına ve yerleştirilmesine odaklanılarak hem de harekete dikkat ederek, vücut farkındalığı artar ve nöromüsküler takviye iyileşir; bu da nihayetinde hareket kalitesini arttır: vücudumuzun düzgün çalışması için önemli olan gelişmiş kinestezi ve propriyosepsiyon ve yaralanma olasılığının azaltılması anlamına gelir.
Joseph H. Pilates, egzersizlerin dikkati yoğunlaştırarak, amaç odaklı yapılmasını isterdi. Yöntemi dalgın bir şekilde uygulamak, sistemin düzeltici doğasını ve kişinin iyi oluş duygusunu yeniden canlandırma yeteneğini kaçırmak anlamına gelir.
Kontrol
Kontrol, bir şeyi kontrol etme (sınırlama, yönetme veya emretme) eylemi veya bunu yapma gücü olarak tanımlanabilir.
Pilateste ustalaşmak için vücudun her bölgesi her zaman kontrol altında olmalıdır. Detaylara dikkat, mükemmel kontrol elde etmede çok önemlidir.
Kontrol, konsantrasyona ve beden farkındalığına bağlıdır.
Hareketin kontrolünü sağlamak bilinçli bir süreçtir. Uygulama, uygulama ve daha fazla uygulama yoluyla gerçekleşir. Bazen yıllarca ve yüzlerce tekrarla, çalışmayı vücuda eğitmeye ve onunla bütünleştirmeye devam ettikçe, hareket kontrolü varlığın bir parçası haline gelir.
Pilates egzersizlerinin her biri bir amaca hizmet eder ve kontrolün her hareketin özü olması beklenir.
Merkezlenme
Pilateste üm hareketlerin merkezden başlamasına dikkat edilmesi beklenir. Gerçekten bu prensibi vücudunuza ve hareketlerinize entegre ettiğinizde, yaptığınız her şeyi daha kolay ve çok daha verimli olur.
Nefes
İçgüdüsel olarak gerçekleştirdiğimiz bedensel bir işlev olan nefes, tüm hareketleri sağlayan yakıttır ve Pilates yönteminin kaynağında yer alır.
Doğru nefes alıp verebilmek kanı oksijenlendirir, dolaşımı iyileştirir, vücudun tüm hücrelerini uyandırır ve atıkları uzaklaştırır.
Doğru nefes, egzersiz sırasında konsantrasyon ve kontrole yardımcı olur. Hareketi başlatmak ve desteklemek için nefesi kullanırız. Ayrıca hareket akışına yardımcı olur.
Etkili nefes alıp verme, Pilates egzersizlerinin doğrulukla yapılmasında son derece önemlidir.
Kesinlik / Düzgünlük
Düzgünlük, tam, doğru ve kesin olmanın kalitesi olarak tanımlanır.
Uygulamadaki düzgünlük, Pilates egzersizlerinin ayırt edici özelliğidir. Bu prensip, isteğe bağlı bir ekstra değil, tüm sürecin etkinliğinin merkezinde yer alır.
Düzgünlükle, kesinlikle çalışmak, hatalı hareket modellerini yeniden eğitmeye yardımcı olur, doğru hizalamaya izin verir ve yaralanmaları önlemeye yardımcı olur.
Ritim /Akıcılık
Akış, sorunsuz ve kolayca ilerlemek veya düzgün bir sürekliliğe sahip olmak olarak tanımlanır.
Pilates yönteminin holistik yaklaşımı bağlantılı, zarif ve doğal hareketi teşvik eder. Her egzersizde, dolayısıyla çalışmanın tümünde doğal bir ritim ve akıcılık vardır.
Pilateste nihai hedef, zarafet ve kolaylıkla gerçekleştirilen pürüzsüz, kesintisiz hareket kalıplarıdır. Her egzersizde ve ayrıca bir egzersizden diğerine hafiflikle ve akıcı bir şekilde hareket edebilme, dayanıklılığın arttığının ve vücudun her bölümünün tam potansiyeline ulaştığının göstergesidir.
Bir önceki yazımız olan Pilates Zayıflamama Yardımcı Olacak Mı? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.